Grecii isi privisera mereu cu dispret rudele muntoasa si racoroasa Macedonie. Cu toate acestea si in ciuda discursurilor critice ale lui Demostene la adresa macedonenilor,numite Filipice(cu referire la Filip al II-lea Macedoneanul),ei au ingenunchiat in fata acestora in anul 338,in batalia de la Chaironia impotriva lui Filip al II-lea Macedoneanul si a falangei lui,dar mai ales in fata cavaleriei macedonene conduse de fiul lui Filip si elevul lui Aristotel,Alexandru Macedon. Cand,in acelasi an,Filip al II-lea a fost ucis,comanda a fost preluata de tanarul de doar 20 de ani Alexandru,care a ajuns astfel in linia intai in confruntarea cu persii. Cu o armata de 32 000 de pedestrasi si 5 000 de calareti deosebit de bine organizata,Alexandru a trecut de stramtoarea Dardanele,a biruit asupra lui Darius al III-lea in doua batalii,a taiat asa-numitul nod gordian(nodul era pastrat in orasul Gordia,iar celui care avea sa-l desfaca ii era promis regatul; Alexandru,in schimb,l-a taiat pur si simplu cu sabia) si a ocupat teritorii intinse pana la fluviul Indus.
Alexandru a murit de friguri prematur,in anul 323,la Babilon. Regiunile cucerite,Asia Mica,Mesopotamia,Afganistan si Bactria au fost unite cu Grecia ca sa formeze primul im[eriu cunoscut in lume,organizat si condus excelent din punct de vedere al transporturilor,circulatiei informatiilor si administratiei,acestea datorita mostenirii lasate de fostul stat persan.
Mostenirea lui Alexandru a constituit obiect de discordie intre generalii sai,diadohii. In urma acestor batalii s-au pastrat trei mari regate: Lagid in Egipt,unde succesiunea a fost preluata de Ptolemeii care au dat-o pe ultima regina egipteana,Cleopatra Saleucid in Asia si Antigodin in Grecia si Macedonia. Civilizatia greaca nu s-a prabusit in urma acestor evenimente,ci dimpotriva,limba,arta si comertul grecesti au cucerit intreg Orientul Apropiat, In ciuda ocupatiei romane si mai tarziu a aparitiei statului bizantin,intreaga lume civilizata a Orientului a vorbit,a scris si comunicat in limba greaca vreme indelungata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu