vineri, 30 mai 2014

Grecia veche- Civilizatia Cretano-Miceniana

Imaginea pe care o avem despre cele doua civilizatii,numite si civilizatii grecesti vechi-civilizatia cretana,mai veche si civilizatia miceniana,mai tanara- a fost alcatuita in urma sapaturilor incepute in 1899 in Creta de arheologul britanic Arthur Evans si continuate de succesorii sai,iar in Grecia continentala si in Asia Mica,de cele realizate de negustorul german Heinrich Schliemann. Atheolog amator, Schliemann a descoperit,cu cartea lui Homer in mana,Micene,Tirint,Orhomenos si Troia(Ilion) din Asia Mica,astazi dealul Hisarlik. In cele din urma s-a dovedit ca epopeile homeriene Iliada si Odiseea si legendele preistorice grecesti despre Iason,Argonauti,Tezeu si Ariadna din Creta,desi fusesera scrise cu 300 de ani dupa intamplarile relatate,aveau continut istoric destul de autentic. Inceputurile civilizatiei cretane se situeaza cu circa 5000 de ani in urma,cand cretanii,probabil rude ale hititilor din Asia ,ica,s-au asezat pe insula. Istoricii ii numesc pe cretani minoici,dupa legendarul lor rege Minos. Intre 2500 si 1400 i. Hr.,ei au construit palate impresionante in Cnosos si Faistos(este remarcabil palatul ridicat in nordul insulei,la Cnosos,unde a fost gasit printre altele cel mai vechi tron din Europa).
Cretanii posedau unelte avansate si erau capabili sa realizeze obiecte decoratie deosebite. S-au transformat intr-o importanta putere navala si comerciala in Marea Mediterana si au stabilit cai comerciale active pana in Egipt, in Grecia si in zona mediteraneeana apuseana. Prabusirea acestei civilizatii in jurul anului 1400 i. Hr. ramane o enigma pana in ziua de azi. Unii oameni de stiinta atribuie declinul Cretei exploziei insulei Thera(Santorini de astazi),altii,colonizarii succesive realizatee de aheii greci ,pana la distrugerea totala provocata de invazia doriana.
Mai multe informatii despre aceasta civilizatie aflam abia odata cu descoperirea facuta in anul 1951 de arhitectul britanic Michael Ventris,care a descifrat scrierea liniara greaca B sau silabar,mai noua in comparatie cu scrierea liniara A.
In jurul anului 4000 i. Hr.,triburile indo-europene au inceput sa se aseze in Peninsula Balcanica:initial arkadienii,urmati de ahei,ionieni,beotieni si dorieni,iar mai apoi de iliri si traci In jurul anului 1600 i. Hr.,s-au format puternice centre ale statelor tribale la Micene,Tirint,Orhomenos,Dendri,etc.
In anul 1876,Heinrich Schliemann a excavat Micene. A descoperit morminte si masti mortuare din aur, asa-numitul Tezaur al Atrizilor,obiecte din jurul anilor 1600-1450 i. Hr..Schliemann adusese deja la lumina Troia in 1870(Tezaurul lui Priam).
In ciuda faptului ca Schliemann datase gresit Troia lui Homer,sapaturile au fost legate de poemul acestuia despre atacul fortelor unite ale cetatilor grecesti Micene,Tirint,Arogs si Sparta(greciiu aheeni) asupra Troiei,care fusese asediata vreme de 10 ani inainte de a fi ocupata in anul 1184 i. Hr.  Aceasta campanie descrisa in termeni romantici nu e nimic altceva decat expansiunea colonizatoare ahee,petrecuta in culmea puterii ahee in jurul anului 1200 i. Hr.
Anul 1000 i. Hr.,cand noi valuri de greci dorieni au patruns in Peloponez,a marcat finalul acestei culturi marete,preaslavite in poeme epice.
Au urmat ani si ani de lupte intre dorienii aflati la putere si supusii lor fara voie. Acest "ev intunecat" a durat de prin 1100 pana in 900 i. Hr. Ultimele cercetari leaga Troia de traditia hitita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu