Muntoasa parte sudica a Balcanilor sau Grecia contemporana avea prea putin pamant fertil pentru a-i hrani pe toti cei nou-veniti in migratiile grecesti. Urmarea migratiei a fost initial ascensiunea aristocratiei militare,iar apoi a celei latifundiare,ceea ce a insemnat concentrarea proprietatilor de pamant in mainile unor familii cu putini membrii.
Cea mai importanta cauza a migratiei in zona costiera a Asiei Mici si a Mediteranei,inclusiv a Marii Adriatice,a fost fara indoiala invazia doriana in Peninsula Balcanica si apoi in Grecia.Primul val de colonizatori au fost refugiatii ahei,care au ajuns intre anii 1200-900 i. Hr. in Cipru si pe coasta Asiei Mici. Au construit orasele Efes,Milet si Foceea. Dupa anul 750 i. Hr.,cetatile grecesti au creat numeroase colonii urbane. Corintul a fondat Kerkyra(Corfu) si Siracuza in Sicilia;Sparta a creat Tarentum(Taranto);Kalkis si Eretria au fondat in jurul anului 600 i. Hr. Massilia(Marsilia) etc.
In anul 350 i. Hr.,Siracuza numara deja 250.000 de locuitori,maai mult decat orasul-mama. Legaturile dintre cetatile intemeietoare si colonii au continuat sa existe neincetat. In ciuda legaturilor comerciale active dintre orasele grecesti si coloniile lor,ambele aveau temut rival mai vechi,fenicienii. Aceasta lupta s-a incheiat abia odata cu distrugerea de catre romani a imperiului comercial fenician. Un cuvant greu de spus in crearea coloniilor grecesti l-a avut Oracolul din Delfi. Preotii ii sfatuiau mereu pe mediatori sa ridice asezari pe coasta unor golfuri bine aparate,cu pamant fertil(de pilda Naxos-Taorminia de astazi,pe coasta estica a Siciliei,Agrigento,etc)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu